Sisällöntuotanto hakukoneoptimoinnissa

Yrityksille sisällöntuotanto on asiakaslähtöistä markkinointiviestintää. Yritys pyrkii tuottamaan sisältöä, joka palvelee omaa kohderyhmää, eli asiakkaita. Sisältö tuotetaan asiakkaiden ja kohdeyleisön tarpeiden ja kiinnostuksen mukaan. Sisällöntuotannossa voidaan ottaa huomioon asiakkaan ostopolun eri vaiheet. Sisältö voidaan kohdentaa palvelemaan asiakasta ostoprosessin oikeassa vaiheessa. Sisällön tuottaminen on osa yrityksen myynnin, mainonnan ja digitaalisen markkinoinnin strategiaa netissä. 

Hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto on sisällön tuottamista siten, että sisältö vastaa kohdeyleisön käyttämiä hakuja, huomioiden hakukoneiden vaatimukset. Tavoitteena on nostaa verkkosivu hakutulosten kärkeen ja saada verkkosivuille lisää kävijöitä.

SEO sisällöntuotanto eroaa muusta sisällön tuottamisesta siten, että tekstin tuottaminen on keskittynyt verkkosivujen hakukonenäkyvyyden lisäämiseen. Hakukoneoptimoidun sisällöntuotannon päätavoite on saada verkkosivuille lisää liikennettä hakukoneiden orgaanisten hakutulosten kautta.

Hakukoneoptimoidussa sisällöntuotannossa keskitytään alla listattuihin pääkohtiin:

  • Asiakkaan tarpeet
  • Sisältöstrategia: sisällön tuottamisen tavoite, keinot, toteuttamistapa ja ajankohta
  • Hakusanatutkimus
  • Kohdeyleisöä kiinnostavien sisältöjen suunnittelu ja tuotanto
  • Sivuston rakenne.

Hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto aiemmin keskittyi avainsanojen optimointiin

Verkkosivujen hakukoneoptimointi ja siihen liittyvä sisällöntuotanto on aiemmin keskittynyt hakusanojen optimointiin. Ajat ovat muuttuneet. Nykyään hakukoneoptimoitua sisällöntuotantoa ei tehdä avainsanat (hakusanat) mielessä, vaan enemmänkin keskitytään tuottamaan laadukasta ja hyödyllistä sisältöä ihmisille, eikä hakukoneille. Esimerkiksi Googlen hakukone on kehittynyt valtavin harppauksin. Google osaa lukea ja ymmärtää tekstiä huomattavasti paremmin, kuin ennen. Vanhan ajan hakukoneoptimoinnin keinot eivät toimi, jos haluat tehdä Google optimointia vuonna 2022.

 

 

Mitä haluat saavuttaa sisällöntuotannolla?

Sisällön tuottamisella ja optimoinnilla voidaan vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen. Suuri kysymys on, minkälaista tekstiä pitää tuottaa, jotta saavuttaa parhaan näkyvyyden hakukoneissa? Sinun kannattaisi kuitenkin miettiä asiaa eri tavalla eli, miten pystyt hyötymään paremmasta näkyvyydestä.

Älä tuota sisältöjä sisällön tuottamisen ilosta, vaan keskity luomaan lisäarvoa. Mieti myös tavoitteet, mitä muita tuloksia haluat saavuttaa paremman näkyvyyden lisäksi? Haluatko saada lisää kävijöitä sivuille, liidejä ja myyntiä?

Näitä asioita kannattaa miettiä ennen, kuin aloitat harkitsemaan sisällöntuotantoa ja tekstien SEO-optimointia. Tämän jälkeen koko prosessi on huomattavasti tuottoisampi sinulle ja henkilöille, jotka lukevat sisältötekstejä.

 

 

Tee hakusanatutkimus ennen hakukoneotpimoinnin ja sisällöntuotannon aloittamista

Hakusanatutkimus on ihan järkevää suorittaa sisältösuunnitelman alkuvaiheessa ennen, kuin alat tuottamaan sisältöä uudelle verkkosivulle. Se voi auttaa sinua löytämään aiheen, josta kirjoitat. Avainsana-analyysia varten Googlella on oma ilmainen avainsanatyökalu, joka helpottaa avainsanatutkimuksen tekemistä.

Avainsanojen merkitys vähenee koko ajan, koska Googlen kehittynyt tekoäly osaa ymmärtää sivujen sisällöt ilman hakusanoja. Toistaiseksi nämä avainsanatyökalut pystyvät auttamaan sisällöntuotannon alkuvaiheessa hakusanojen etsimiseen, mutta tulevaisuudessa niiden käyttö saattaa olla turhaa. Aika näyttää, kuinka hyvin hakukoneet kehittyvät.

 

 

Tekstin määrän pituudella on nykyään vähemmän merkitystä

Sisällön tekstin määrää ei ole missään määritetty. Voit kirjoittaan sen verran tekstiä, että saat viestin hyvin välitettyä lukijalle. Joskus aiemmin hakukonenäkyvyyden kannalta oli hyödyllistä kirjoittaa paljon tekstiä sivulle, esimerkiksi yli 1000 sanaa. Nykyään sisällön tekstin määrällä ei ole suurta merkitystä, vaan laatu merkitsee huomattavasti enemmän. Jos saat viestin välitettyä esimerkiksi 400 sanalla, niin hyvä. Sisällön tuottamisen jälkeen voit analysoida, miten kyseinen sivu pärjää kilpailussa parhaista hakusijoista. Tilannetta kannattaa seurata kuukausien ajan esimerkiksi Google Search Consolen avulla.

Vinkki: Älä heti tee muutoksia kirjoittamaasi tekstiin, mikäli et nopeasti pääse Googlen ensimmäiselle hakutulossivulle. Hyvän näkyvyyden saavuttaminen hakukoneissa vie aikaa, jos moni kilpailee samasta hakusanasta.

 

 

Otsikot, metakuvaus ja rakenne

Meta title on googlen haussa näkyvä sivuston otsikko. Otsikko kannattaa kirjoittaa maksimissaan 65 merkin pituiseksi. Meta description, suomeksi metakuvaus, on hakukoneen hakutuloksissa näkyvän otsikon alla näkyvä lyhyt sisällön kuvausteksti. Metakuvauksen tekstiin pituus ei saisi ylittää 160 – 170 merkkiä tai muuten se ei tule kokonaan näkymään hakutuloksissa. Metatekstien, eli title-otsikon ja kuvaustekstin tarkoitus on herättää lukijan mielenkiinto, jotta googlettaja tulisi vierailemaan sinun verkkosivuilla. H1, H2, H3, H4, H5, H6 ovat sivun sisällä olevia otsikoita, joilla jaotellaan sisältötekstiä ja rakennetta. H1 ja H2 ovat sivun pääotsikot. H3, H4, H5 ja H6 ovat alaotsikoita. H-tägien tarkoitus on jakaa tekstit useaan kappaleeseen, jotta sivun hierarkia ja rakenne pysyvät lukijan kannalta selkeänä ja helppolukuisena.

 

 

SEO sisällöntuotanto on hyödyllisen tekstin kirjoittamista kohderyhmälle

Mikä on kirjoituksen pointti? Kirjoita hyödyllistä sisältöä, joka palvelee sinun asiakkaita ja sivujen lukijaa. Hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto ei ole avainsanojen eli hakusanojen optimointia, vaan laadukkaan tekstin kirjoittamista. Aikanaan hakusanojen sijoittaminen tekstin sekaan oli hyödyllistä, mutta nykyään siitä ei ole samanlaista hyötyä. Luonnollinen ja laadukas tekstin tuottaminen on parasta sisällön optimointia.

Mitä opimme tästä? Unohdetaan vanhan ajan tavat ja ryhdytään palvelemaan verkkosivujen kävijöitä hyödyllisellä tiedolla. Ei yritetä manipuloida hakukoneita, koska ne tietävät, mitä yrität tehdä ja rankaisevat sinua huonommalla hakukonesijoituksella. Tuota parasta sisältöä, niin sinulla on erittäin hyvä mahdollisuus onnistua. Sisällön hakukoneoptimointi on sanana vanhanaikainen, koska sillä on mielestäni hakukoneiden manipulaation viittaava vivahde. Tervetuloa uuteen aikaa, jossa käyttäjäkokemuksen parantaminen on parasta hakukoneoptimointia. Yritysmaailmassa hyvä asiakaspalvelu on avain menestykseen. Nettisivujen maailmassa sitä kutsutaan käyttökokemukseksi. Hyvän käyttäjänkokemuksen omaava sivusto saa internetin hakukoneissa lisää näkyvyyttä. Hyvin tuotettu sisältö luo yritykselle mahdollisuuden liidien hankintaan, jotka voidaan konvertoida asiakkaaksi. Tämä edellyttää, että sisällön optimointi on tuotettu yrityksen asiakkaita ja kohderyhmää varten.

Yhteenveto sisällöntuotannosta hakukoneoptimoinnissa:

  • SEO optimoidun tekstin kirjoittaminen on muuttunut.
  • Keskity laadukkaan sisällön tuottamiseen.
  • Kirjoita tekstiä kohderyhmällesi.
  • SEO-sisällöntuotannossa liiallinen keskittyminen avainsanoihin (hakusanoihin) ja hakukoneisiin on haitallista.

 

 

Palkkaa sisällöntuottaja tai kirjoita sisältö itse

Sisällöntuottamisen työn voit ulkoistaa asiansa osaavalle ammattilaiselle, esimerkiksi (”content writer tai copywriter”) SEO-sisällöntuottajalle tai hakukoneoptimoijalle, jotka osaavat kirjoittaa hakukoneystävällistä tekstiä.

Freelancerin tai muun asiantuntijan palkkaaminen on järkevää, koska asiantuntijat osaavat kiteyttää sanoman. He osaavat välittää toivotun viestin mahdollisimman vähällä sanamäärällä. Turhat sanat jäävät pois sisällöstä. Tämä on lukijan kannalta hyvä, koska todellisuudessa harva jaksaa lukea pitkiä tekstejä. Kuten jo aiemmin kerroin, sanojen määrällä ja tekstin pituudella ei ole merkitystä. Tärkeämpää on kielellisen ilmaisun taso ja sisällön laatu.

Muutama vinkki asiantuntijan palkkaamiseen:

  • Muista tarkistaa sisällöntuottajan referenssit, eli minkälaisia sisältöä ovat aiemmin tuottaneet.
  • Toinen oleellinen kysymys liittyen hakukoneoptimointiin on, saavutetut tulokset. Ovatko saanet optimoitua nettisivujen sisältötekstit riittävän hyvin. Onko optimoitujen sivujen google näkyvyys hyvä?

 

Voit myös itse yrittää kirjoittaa hakukoneoptimoitua tekstiä. Saatat olla oman alasi asiantuntija, joten todennäköisesti pystyt kirjoittamaan aiheesta asiantuntevasti. Hakukoneoptimoidun sisällön tuottaminen ei mielestäni vaadita supertaitoja. Sinun täytyy omata jokseenkin hyvä kirjoitustaito, jotta pystyt tuottamaan laadukasta sisältöä. Hyvä tietämys kirjoitettavasta aiheesta on eduksi.

Aina voit myöhemmin palkata SEO-sisällöntuotantoon erikoistuneen sisällöntuottajan kirjoittamaan tekstit puolestasi.

 

Mikä on copywriter?

Copywriter eli tekstisuunnittelija on erikoistunut mainostekstien kirjoittamiseen. Copywriterin tuottaa myyntiä edistävää sisältötekstiä, joka herättää kiinnostuksen tuotetta tai palvelua kohtaan. Copywriterin tehtäviin kuuluu markkinointi – ja mainosmateriaalien tekstisisältöjen suunnittelu sekä tuottaminen. Mainostekstejä voidaan käyttää nettisivuilla, sosiaalisen median markkinoinnissa (some), esitteissä, suoramarkkinointikirjeissä ja monessa muussa tilanteessa. Markkinointi ja mainonta on copywriterin vahvuus, kun taas tavanomainen sisällöntuottaja on yleispätevä tekstin kirjoittaja.

 

 

Sisällöntuotannon hinta

Sisällöntuotannon hinta tilattuna freelancer -sisällöntuottajalta tai markkinointitoimistolta (yritykseltä) maksaa normaalisti noin 70 – 100 € (alv 0 %) / tunti. Asiakkaan kanssa voidaan myös sopia projektiluontoinen hinta, tuntihinnoittelun sijaan. Projektin hinnoittelu voi olla jatkuvaa kuukausiveloitusta, johon sisältyy tietty määrä tuotettua sisältöä. Kertaluontoisen sisällöntuotannon työn kustannus voidaan laskea esimerkiksi tekstin määrän mukaan, johon sisältyy ennalta sovittu määrä sanoja tai merkkejä. Palvelun lopullinen hinnoittelu määräytyy tekijän ammattitaidon ja heidän hinnoittelutavan mukaan. Jokainen sisällöntuottaja hinnoittelee omat palvelut, joten nämä ovat vain suuntaa-antavia hintoja. Copywriter palvelut saattaavat maksaa sisällöntuottajan palveluja enemmän.